Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Direktlänk till inlägg 15 juni 2009

SM - årets höjdpunkt blev mest platt fall..

Sm i helgen!

Ja som sagt jag hade inte riktigt kunnat hitta den där riktiga SM-stämningen och det var synd för som SM nu kom att utspela sig så blev jag bara mindre och mindre motiverad allt eftersom.  


Fredagen kom jag "tidigt" till veterinärbesiktningen. Det var nästan tomt på hundar och lätt att besiktiga och gå vidare :-) Skönt. Bara 20 minuter senare när det var largehundarnas tur var kön lååång!  Efter besiktning ville de att man skulle gå och fylla i uppgifter om sig och hunden till speakern. Bra initiativ, dåligt genomförande!!! När alla ska fylla i sådana papper samtidigt tar det tid! Massor av onödigt köande! Skicka istället hem formuläret med SMkuvertet alternativt med MAIL!! I dagens samhälle hade det varit otroligt mycket enklare att samordna smidigt med Mail!! Då kunde speakern dessutom enkelt sorterat dem efter lottning i rätt ordning..  


När vi skulle sätta upp ett tält för att få lite skydd om det skulle regna och för att ge hundarna skydd mot regn och sol så fanns där en plats i rad sju till vänster.. Alla tält var i stort sett hänvisade till att sättas upp på en av banornas kortsidor och där trängdes tälten rad efter rad. Det var bara att hålla tummarna för uppehåll för ville man se något överhuvudtaget så kunde man inte sitta i tältet och kura!


Jag är FÖR att tält förbjuds på ett rejält tilltaget område närmast banan så att ALLA istället kan ta sina stolar och sätta sig på första parkett och därmed få utomordentligt bra utsikt över banan. Men det är rätt skönt att kunna ställa sitt tält en bit bort och ändå därifrån kunna se vad som händer på banan. Skönt för att man kan gå och lägga sig och vila en stund eller för att man kan stå där och kura om regnet skulle göra sig påmint. För hur kul är det att sitta i rad två eller tre vid banan om det regnar och alla på första parkett därmed slår upp sina paraplyer framför en! Då ser man ju inget alls! Trots att tälten är portade på tre sidor av banan! 


SM skulle i år gå på Karlskorna BK långt ute i skogen! = ingen utomstående publik.. Trist! Fast tur för någon plats för publik fanns liksom inte..  Även invigningen hölls på klubben med en parad från klubbstugan till lydnadsplan (iof skönt att slippa låååånga marscher genom hela stan men lite trist för marknadsföringen uteblir!) Att det regnade gjorde inte saken bättre men kan väl knappast skyllas på arrangören.  Lottningen då? Snabb och effektiv! Gjordes genom en knapptryckning på en dator! Skönt i och för sig men trist för lite av stämningen byggs upp genom lottningen och åtminstone jag har uppskattat de små presenterna man fått i samband med lottningen. Någon liten minnes sak.. Minns fortfarande Sm i Borås där man fick en tygpåse innehållandes både det ena och det andra!! :-D 


Stort minus på lottningen var att alla deltagare inte rymdes under tak! En hel del fick stå kvar i regnet utanför.. så nog var det tur att lottningen var över så snabbt ändå.. :-/ Själv körde jag hem. Hade inte så långt till tävlingsplatsen.. och så fyllde ju Amanda 2 i helgen!


Fast jag höll på att inte komma hem då ALLA var hänvisade till att parkera på en stor åker där det visserligen växte gräs men med regnandet tålde inte åkern belastningen av alla bilar och där man skulle köra ut var det helt sönderkört redan på fredagskvällen (detta fixades under kvällen för lö morgon var där sand och grus utlagt för bilarna..) Tror ändå det var tur att det inte regnade sö för sträckor där många bilar körde var rejält påverkade efter lördagen.  


Lördagen kom och mediumlag skulle köra först. Jag stod och såg på banan och när ekipage efter ekipage diskade sig och lag efter lag förlorade hoppet om en placering på SM. Det var löjligt så ledsamt det var att titta på!  Min bedömning av banan är att den höll en svår klass trenivå! Jag anser att det är horribelt att SM-banan för LAG (klass 2 nivå!!!) ska bli så fruktansvärt svår! Jag och många med mig undrade om det var domaren som var helt ute och reste eller om informationen till honom varit otydlig med vilken nivå banan skulle ligga på!


När den deprimerande lagklassen var slut hade fem stackars lag lyckats hitta runt banan! Över hälften var alltså ute ur leken redan dag ett :-(  


Smallbanan därefter var faktiskt bättre! Inte alls helt omöjlig att klara och hoppet om ett spännande SM ökades på en aning! Largebanan däremot var i mina ögon en av de absolut svåraste banorna jag gått (och jag har tävlat agility ett tag och på klass trenivå rätt länge med.. ) Alltså inte heller denna bana en lagom nivå för ett SM i LAG!!!! Sett ur mitt lags ögon var dock banan toppen, vi har rutinerade förare och tre landslagsaspiranter bland dem och borde kunna hävda oss bättre ju svårare banan blir! Men ack vad jag bedrog mig. Vi liksom de flesta andra lagen diskade oss :-( Det mest tråkiga var att vi diskade oss på dumheter! Eva satte ett bra lopp men fick en fånig femma med sig. Isabell hade lite för brått när hon skickade Noa och stack själv åt andra hållet innan han låst på hindret ordentligt. Han följde med henne och diskade sig där ingen annan diskade sig.


Jag och Icka är en historia för sig.. jag gick halva banvandringen FEL bana!!!! Hallå??? tala om SMidioti?!!!?? :-( När sedan starten strulade för oss och vi lyckades reda upp det så satt den felaktiga banan bäst i huvudet och jag skickade Icka klockrent på fel hinder.. :-/ Great dog shame about the handler!! Åsa visste att laget var diskat när hon gick in och experimenterade därför mer än hon tänkt göra och diskade sig även hon (vad som hänt om laget inte varit diskat får vi aldrig veta).


Efter klassen stod det klart att över hälften återigen diskat ut sig ja nästan två tredjedelar faktiskt och att endast 7 lag var kvar att slåss om medaljer och endast ett av dessa lag hade lyckats ta sig i mål med noll fel. En Eloge till Perfekt Percept som på bara tre hundar lyckades ta sig i mål med endast fem fel och därmed lade sig på en andra plats! Strongt! Nu var det dags för de individuella hoppklasserna.


Jag bänkade mig på första parkett med förhoppningen att få se mycket bra agility men blev åter besviken! banan var av hålla handen karaktär (som någon skrev klass fem nivå!) och fällde många många många topphundar :-( Tror att det bara var nitton hundar som klarade sig runt hela banan och av dem var endast fyra stycken helnollade! På ett SM??!!


Att vädret liksom förstärkte det trista och absurda gjorde ju liksom inte det hela bättre. Det regnade små skurar hela dagen och just i detta läget funderade jag allvarligt över var i h***e jag höll på med agility för! Det var liksom inte roligt alls! :-( När publiken jublar då en hund på ett fruktansvärt tråkigt sätt (skrik och panik, med dåliga vägar och mycket missförstånd och frustration) TAR SIG I MÅL oavsett antal fel.. då tycker jag att det känns som att agilityn är förlorad..  Agility FART och FLÄKT och GLÄDJE! det fanns det inte mycket av i dessa lopp. Jag hörde några av de stackars oinsatta som faktiskt lyckats hitta dit, de undrade vad det gick ut på, varför folk var så arga på sina hundar samt om detta var Sveriges bästa hundar??  Jag vet att folk inte är arga på sina hundar jag vet också att det var Sveriges bästa hundar på banan samt att flera av dessa är i världsklass! men nog är det tråkigt att det är den uppfattningen folk får av agility. Tur att Sm gick långt ute i skogen så att vi inte skyltade med denna trista attityd i agilityn utanför oss närmast sörjande.


Smallklassen var bättre. En rätt ok bana faktiskt :-) Syntes även på resultaten! Betydligt fler nollor och som upplagt för en spännande fajt på söndagen. Även largebanan var i mitt tycke en mycket bra SM-bana. Svår slalomingång som skördade många offer men en kul klurig bana som gav förarna alternativ i handlingen.  Precis innan jag skulle in hände en trist sak. Jag passerade mellan sittande publik och stående dito vid de buskar som var intill banan. Helt plötsligt blir Icka påflugen av en hanhund. De krockar men sedan har matten reagerat och fått undan sin hund. Hon bad om ursäkt och jag viftade undan det som typ ingen fara men efter bara några minuter registrerar jag att Icka slickar sig massor om munnen. När jag kollar den visar det sig att krocken varit så olycklig att en av hennes hörntänder slagits av till hälften. :-( Stackars tösen..


Hon ville inte riktigt kampa men tände ändå till ordentligt när vi stod på startlinjen. Icka gick förbaskat bra i loppet sen! Jag ville dock slippa allt startstrul så jag startade med henne och var därför efter till hinder tre. Hon blev osäker på om hindret skulle tas (jag sa back som betyder hoppa kom tillbaka) och blev nästan stillastående framför hindret och valde sedan att trycka sig genom luckan mellan hinder tre och hindret bredvid, luckan var typ två decimeter. Vägran och dessutom kostade det mycket tid att ta henne tillbaka genom denna lucka och fortsätta framåt. Hon fixade dock hinder fyra (där väldigt många diskat sig) och slalomen utan problem liksom resten av banan. Innan sista hindret får jag hjärnsläpp och klämmer in ett extra framförbyte istället för att bli still och låta henne hitta linjen själv. Vet inte om detta påverkar men hon river i alla fall sista hindret :-( 10 fel plus 0.17 tidsfel. Vi var inte diskade men långt efter striden om bra placeringar. Vi hamnade på en 34 plats tror jag. Där var 18 nollor i loppet tror jag så i toppen var det jämt och det skulle bli en rafflande final! :-D 


Matte till hunden i incidenten tog på sig ansvaret för det inträffade och det kändes väldigt bra att prata med henne. Har ringt vet idag och ska in på koll och troligen åtgärd imorgon. Får återkomma.. 


Dagen var slut och jag packade ihop och åkte hem. Blöt lite överallt och rätt nedstämd rent allmänt. Trist väder, trist omgivning och trista resultat för både mig själv mitt lag och massor (alldeles för många) andra. Samt otursdrabbad hund! enda glädjen var att Icka inte visade några tecken på smärtor i rygg/länd.  Söndag och finaldag!!!! Vädrets makter hade äntligen förbarmat sig över tävlingarna och solen strålade från en klar himmel! Det blåste rätt rejält men det kan man ta! Med sol höjdes stämningen rejält.. 


Först ut var Meduimlagen. Återigen hade de en i mitt tycke alltför svår lagbana! Två stackars lag tog sig runt och därmed fick vi inte ens en full prispall på SM! Sååå tråkigt! Hoppas domarna på årets SM tar åt sig och tänker sig för en annan gång!  


Smalllagen nästa och där var det match! Många lag kvar (endast ett diskat) och många med noll fel! Stämningen höjdes rejält runt banan och det hejades och levdes med i loppen! Vi gladdes med dem som lyckades och led med dem som misslyckades! Agility var roligt igen :-)


Largelagen kom härnäst men eftersom Vi diskade oss redan igår avstod jag att starta (Icka har ju varit skadad för inte alls länge sedan så) Hejade dock på mitt lag när de körde :-) Lite spännande blev det även här men mest handlade det om att ta sig runt den svåra (ja tänk.. inte direkt klass två nivå på denna heller??!!) banan med så lite fel som möjligt. Ett lag var i särklass bäst! No Limit! De vann som enda helnollade lag efter de båda klasserna! Det är klass och riktigt bra jobbat! (Men så är de förstås ett lag med rutinerade hundar och förare som alla tävlar klass tre nivå och landslags (minst aspirant) nivå) 


Individuella finaler.


Medium först och tyvärr med alldeles för få kvarvarande hundar för att få den där riktiga spänningen. Toppen föll dessutom bort I detta loppet. Trist, MEN underbart att se glädjen hos den enda hindernollade hunden och segraren! Det var riktig glädje! Stort grattis till Agneta med Zingo! Blir alltid rörd av att se sådant. Underbart och höjer definitivt stämningen på SM! Tack för denna glädje! 


Smallfinalen härnäst!


Spänning spänning! Underbart! Nu var spänningen skyhög när de nollade från gårdagen gick in en efter en och tiden var oerhört viktig. Tyvärr var det svårt som publik att veta vad som krävdes av de startande för att gå upp i ledningen (speakern rapporterade visserligen om de gått upp i ledningen efter loppet men övriga placeringar rapporterades det tunnare med). En bit in i det nollade startfältet startar Emelie Merenius med sin Zazzi.

Hennes första lopp var felfritt och när hon gick i mål hade klockan stannat på helt osannolika 29 sekunder (efter koll mot film hade 36 varit mer rimligt)
Eftersom tidtagaren i detta läge inte var uppmärksam och inte heller någon av dem i tältet uppmärksammade detta då så togs inte den manuella tiden istället.


Efter någon hund uppmärksammades dock det osannolika i hennes tid och nu började diskussionerna i sekeritariatet. (dock utan att Emelie informerades!) Flera hundar stoppades på startlinjen medan diskussioner fördes. Stackars förare som fick gå på banan laddade till tänderna bara för att efter ett tag inse att banan (eller snarare sekretariatet och överdomaren) inte var redo för dem.  


Vad som sades och vem som sa vad har jag ingen aning om för någon information till publiken kom det inte. Vi som reagerat på Emelies tid förstod vad det rörde sig om men övriga måste ha varit helt oförstående.
 
Tävlingen rullade så sakteliga på med många pauser och diskussioner.. jag vet att Thomas hade filmat loppet och att funderingarna var uppe på att klocka en tid på denna video (vilket jag anser hade varit det mest rimliga eftersom SM är inoff så borde det vara OK!!!)
 
När fem hundar återstår ropas Emelie tillbaka för omlopp! Hon hade då inte haft en aning om vad som hänt eller att detta funderades på och Zazzi var inte uppvärmd! Tvärt om var hon trött och nedvarvad och belönad då hon sprungit färdigt för dagen. Hon gavs alternativet att köra om (vilket hon inte ville) men resultatet hon en gång haft skulle i vart fall inte räknas!
 
Att Zazzi inte var uppvärmd togs dålig hänsyn till! Hon fick EN hund på sig att värma sin hund och sedan starta.. Annars skulle hon inte få starta ALLS!!?? Detta är direkt skandal i mitt tycke!! Visst man vill hålla SMspänningen på topp men lite rim och reson får det vara! Ge henne en ärlig chans. Hon borde kunnat få starta sist.. för så hade det ju varit om en löptik varit med! Spelar roll!
 
Men halvvärmd hund och dåligt motiverad får Emelie gå in och göra ett omlopp för att FUNKTIONÄRER KLANTAT SIG! :-( (OBS, förutom detta hemska missöde skötte sig funktionärerna MYCKET BRA! hela helgen!!)
 
Hon lyckas då inte samla sig och koncentrera sig och få Zazzi som är trött att prestera tillräckligt för att ta sig i mål!
 
Detta borde inte få hända! Skittrist helt enkelt!
 
SM-s lågpunkt i mitt tycke! Detta gav en stor svart plump åt smallfinalen som för övrigt var precis så spännande och rafflande som en final ska vara!  Eva och Maja lyckades på ett strålande sätt visa upp agility när det är som bäst! Grattis till Guldet! 


Largefinal.


En bra bana som inte alls passar mig och Icka. Vi har under 8 års agilitykarriär tillsammans fortfarande inte lärt oss bemästra konststycket att välja balansen om där ligger en tunnel under! :-( Jag tyckte mig ha en bra plan på hur jag skulle lösa det för att fysiskt HINDRA Icka från att ta tunneln och nu j***ar skulle jag in och ta mig runt och få min första och troligen enda placering på SM med Icka.


Icka startar ok, vi får en stooor sväng efter hinder två. Vippans uppfart är jag tveksam till men hon fick inga fel. Därefter följer ett hopp och sedan skulle man till den bortre av två tunnelöppningar. Jag kallar på Icka och får henne med mig förbi den felaktiga tunnelingången och skickar sedan henne mot tunnelingång två och då svänger hon upp så kraftigt hon bara kan och slänger sig på sladd in i den första egentligen passerade tunneln. Disk :-( snöpligt och därmed resultatlös ännu en gång på Sm.  Icka får fortsätta banan runt och går riktigt bra och jag lämnar henne långt i slalom och det ger mig en stor fördel längre fram där många haft problem! Hon stoppar inte upp A-et heller men jag orkar liksom inte bry mig riktigt. Så kommer vi till tunnel, balans som är tredje hindret från slutet. Jag hamnar en decimeter fel och Icka lyckas pressa sig förbi mitt ben in i tunneln :-D Galenhund! Undrar om vi någonsin kommer att klara en sådan fälla?? Då börjar domaren att blåsa i sin pipa och vifta mig av banan!!  


Jag måste spontant bara få tycka lite om detta! Jävla ofog! låt oss tävlande springa i fred så länge vi inte bedriver obehörig träning på banan! Hallå! Jag valde väl INTE att träna tunneln ett extra varv innan jag körde i mål!???! Eller vad trodde domaren.? 


Jag valde att ignorera och istället för att bli sur på Icka, ta henne fot och långsamt vandra ut från banan under en halv minut eller så så skickade jag upp henne på balansen (och kors i taket hon tog balansen!!) och körde i mål de tre sista hindren på 5 sekunder!! (tror Icka hoppade nerfarten men jag agerade liksom inte alls där så..) 


Är det bättre ur SM-glädje, Publikglädje och framförallt hund och förarperspektiv att lyda domaren som viftar dig av banan och då gå bredvid hindren ut eller att skita i domaren och köra ut i fart och glädje????  Jösses! Det är Sm en gång per år och så länge som ingen förare osportsligt tränar hinder låt dem få köra klart!!!!!!  Trist inställning! 


Tyvärr hann jag inte stanna kvar och se upplösningen av largefinalen eftersom jag skulle hem och fira Amanda som fyllde två år samma dag! Det blev till att packa ihop i hast och slänga sig in i bilen och komma hem till ett hus fullt av gäster!  


Kalaset blev mycket lyckat och Amanda fick massor av fina presenter som hon kommer ha mycket glädje av! Tack Birgit för all hjälp med matlagning! Utan dig hade det inte blivit något kalas!!  



Skönt med en trevlig toppenavslutning på en ganska tråkig SM-helg!

 
 
Reneth

Reneth

15 juni 2009 19:13

Härligt att i alla fall kalaset blev bra :) Är otroligt ledsen för Emelies och Zazzis skull. Jag fattar inte hur sådant kan få hända och då har jag varit ansvarig för ett jätte SM som gick förra året. Dubbla banor hela tiden första dagen och två lopp var med finalhundarna. Om inte de manuella tidtagarna kollar sina tider mot den elektroniska, varför har man då manuella tidtagare? Hur kan man köra med bara en manuell tidtagare på ett SM? Jag sände hela mitt upplägg till nästa års SM arrangörer och det fanns ett obs.. för tidtagningen...
Så ursäkta j...la onödigt.. Man kan bara spekulera i hur det skulle blivit. Hur långt hade Emelies tid räckt? Hur mycket påverkades de hundar och förare som skulle springa efter avbrottet och inklämandet av Emelie och Zazzi. Jag trivs på min klubb, jag trivs i mitt distrikt tillsammans med de andra SBK grenarna. Jag älskar agility, men det här var bara för illa. Trots allt är vi bara människor och vi kan göra fel, men vi bör göra allt för att det inte ska hända och i går upplevde jag att inte allt hade gjorts.
Kram till dig och lycka till på nästa års SM
Reneth

http://www.svenssonstassavtryck.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

SM i agility 2017 skulle avgöras i Östersund närmare 90 mil från mig. Jag velade länge kring huruvida jag skulle åka eller inte för det var ju långt men när Elsa Grenholm (min hund Hägragårds Tingelings uppfödare) ringde och frågade om jag skulle kom...

Farväl till medium och vanliga large.   I helgen gick årets sista officiella tävling för mig och hundarna i Vårgårda. Det var tre klasser av vardera och båda hundarna var med för att få springa lite. För Trollas del blev det sista gången på låga ...

Jag hade en helt otrolig tävlingshelg i helgen. Jag har nog aldrig upplevt något liknande. Sedan Trolla och jag började tävla och jag kände vilken underbar häftig liten hund jag hade har jag haft en dröm - drömmen om att en dag få kvala till en final...

En mycket intensiv helg har tagit slut! I fredags stannade Emelia i stan över natt.. hon skulle tälta! :-D   Det blev dock inte mindre barn hos oss, tvärt om, fem barn hade vi hemmavid i fredags. Både Amanda och Melina hade varsin kompis med hem....

Trist men sant. Vi missade med en snöplig pinne i hopp. Jag vet inte hur många gånger vi lyckats knipa placeringen precis utanför pinnplats.. minst tre gånger på de sista tre tävlingarna iallafall..   Innan lagtävlingarna i Karlshamn, Linköping o...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Skapa flashcards